kapsułkarka,  receptura apteczna

Kapsułkarka – jak wykonywać obliczenia + film instruktażowy.

Zdecydowanie najczęstsze pytania jakie są zadawane w kontekście wykonywania proszków dzielonych w kapsułkach żelatynowych (zamiast opłatków skrobiowych) dotyczą samego używania samego sprzętu oraz… obliczeń.

Wyniki ankiety przeprowadzonej wśród pracowników aptek dostępne są poniżej:
https://pantabletka.pl/kapsulkarka-czy-warto-ankieta/

Każdy kto posiada kapsułkarkę widział niejednokrotnie pewną tajemniczą tabelkę, zauważyłam jednak, że posługiwanie się nią nie jest do końca intuicyjne. Przedstawię dzisiaj jak można obliczyć potrzebne ilości substancji wypełniających na najprostszym i prawdopodobnie każdemu znanym przykładzie.

* zakresy mas i objętości wynikają z możliwości ubicia masy proszkowej w kapsułkach

Podstawowa zasada: aby sporządzić proszki wybieramy kapsułkę o jak najmniejszej objętości, aby użyć jak najmniej substancji wypełniającej.

Należy jednak pamiętać, że zarówno laktoza jak i glukoza to proszki dość puszyste i różnice wartości wynikają z tego, że obie substancje przed i po upchaniu proszku do kapsułki zmieniają swoją objętość. Zatem mówiąc łopatologicznie – wszystko zależy ile mamy substancji czynnej oprócz wypełniacza. Analogicznie do określania gęstości w roztworach – jeśli substancji jest mało, swobodnie możemy przyjąć, że gęstość będzie zbliżona do gęstości rozpuszczalnika. Podobnie jest tutaj – jeśli jest jej mało, możemy ją pominąć w obliczeniach, jeśli jednak substancji czynnej jest więcej, należy to uwzględnić przed odważaniem substancji. Aby zobrazować pierwszy przypadek, posłużę się prostym przykładem.

Rp.
X                                                                3mg
Glucosi                                                     q.s.
M.f.pulv. D.t.d. N°20
D.S. 2 x 1

X – jakakolwiek substancja czynna

Przyjmując wcześniejsze założenia, wybieramy kapsułkę w rozmiarze 3 (najmniejsza możliwa) i dokonujemy stosownych obliczeń.

Dane:

Szukane:

Wzór (w uproszczeniu):

Obliczenia:

Można zatem w uproszczeniu przyjąć, że sporządzając proszki do 10mg substancji czynnej na proszek, odważając każdorazowo 4g glukozy nie popełnimy błędu i kapsułki będą całkowicie wypełnione.
Wykonując analogiczne obliczenia dla laktozy – możemy przyjąć, że odważamy mniej niż 3.5g (wartość max) na 20 proszków w zależności od zawartości substancji czynnej.

Warto przed wykonywaniem proszków za pierwszym razem (szczególnie, jeśli nie są to małe ilości substancji czynnych) użyć cylindra miarowego, wykonać pomiar objętości i zapisać go. Będzie to wskazówka jaki rozmiar kapsułek wybrać i która wielkość będzie podstawą do dalszych obliczeń.
Dla sprawdzenia, można co prawda każdorazowo używać cylindra, aczkolwiek uważam, że jest to czasochłonne i zbędne. W większości przypadków jeśli proszek jest miałki i puszysty możemy przyjąć, że będzie zajmować podobne objętości jak glukoza i laktoza, przy okazji zachowując w obliczeniach odpowiednią tolerancję. Wymaga to jednak od osoby wykonującej kapsułki pewnego doświadczenia.

Jak wygląda sam proces kapsułkowania?
Możecie obejrzeć jak to wygląda w najnowszym filmiku, który udało mi się stworzyć we współpracy z firmą Eprus.

Jak używać cylindra miarowego (i nie tylko) znajdziecie tutaj:

Kapsułkowanie – jak to się robi? Fotorelacja i garść porad.

Odpowiedzi na inne nurtujące pytania dotyczące kapsułek i kapsułkowania z pewnością znajdziecie tutaj:

Kapsułki i kapsułkarki -pytania i odpowiedzi [stale aktualizowany]

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *