#artofpharmacy,  receptura apteczna

Masło kakaowe – jak wykonać globulki z nystatyną? (video)

Globulki nie należą do najczęściej wykonywanych postaci leków w recepturze aptecznej. Do ich poprawnego wykonania jest potrzebna pewna wprawa oraz odpowiednia kontrola temperatury i konsystencji, dlatego wiele osób po prostu nie lubi ich robić. Dzisiaj skupię się na wykonaniu globulek z nystatyną.

 

Jałowo, czy niejałowo? Oto jest pytanie.

Co prawda dosłownie WSZĘDZIE znajdziemy wytyczne, że jeśli w składzie leku znajduje się antybiotyk, to absolutnie wykonujemy lek w warunkach jałowych. Czy jesteśmy w stanie wysterylizować podłoże? I tak i nie. Co prawda pojawiła się stosunkowo niedawno informacja, że możemy sterylizować masło kakaowe metodą termiczną, ale czy to ma sens? Im wyższa temperatura (a sterylizacja nie trwa kilku minut i stosujemy wysokie temperatury) tym bardziej masło kakaowe traci formę beta, która zapewnia prawidłowe zastygnięcie masy. Przywrócić ją możemy poprzez zaszczepienie kilkoma ziarenkami masła – logiczne, prawda? Z tym, że te ziarenka/wiórki będą niejałowe. Czy w takim razie jesteśmy faktycznie w stanie wykonać lek jałowo? No, tak średnio.

Nystatyna i „wrzuć do tuby i na wysokie obroty”

Nystatyna to jedna z substancji, która automatycznie kojarzy nam się z lodówką. Nie bez powodu, ponieważ wg różnych źródeł trwałość nystatyny w 37°C wynosi ok. 3 dni. Czy w takim razie sensowne jest jej grzanie w mikserze lub łaźni wodnej wraz z masłem kakaowym? Pytanie pozostawię otwarte 🙂

Masło kakaowe i pralinki

Co mają wspólnego? Czekoladę! Praca z masłem kakaowym i czekoladą jest bardzo podobna. Trzeba wyczuć odpowiedni moment, kiedy masło jest „na granicy” – uzyskamy w ten sposób równomierne rozproszenie substancji czynnych (nie opadną na dno formy, przez co globulki będą bardziej trwałe i nie będą się kruszyć przy wyciąganiu z formy). Jak rozpoznać, że to odpowiedni moment? Masło powinno mieć lekko mleczny kolor (żółte, półprzezroczyste to znak, że jest przegrzane) i bardziej przypominać sos niż roztopiony olej 🙂

 

Przykładowe wykonanie:
Substancje niewrażliwe na temperaturę po uprzedniej mikronizacji łączymy z masłem kakaowym za pomocą miksera recepturowego lub w łaźni wodnej. Nystatynę dodajemy na koniec, kiedy masło nieco przestygnie, następnie wylewamy do form. Użyłam w tym przypadku form twardych, plastikowych, które pacjent otwiera pojedynczo, od dołu.

Źródła:
https://www.sigmaaldrich.com/content/dam/sigma-aldrich/docs/Sigma/Product_Information_Sheet/2/n1638pis.pdf
https://www.researchgate.net/publication/19020154_The_effect_of_pH_and_temperature_on_the_stability_and_bioactivity_of_nystatin_and_amphotericin_B

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *