#artofpharmacy,  receptura apteczna

Płukanka Schwarza – jak zrobić i na co się ją stosuje?

Płukanka Schwarza (lub też Schwartza) nazywana jest inaczej spirytusem formalinowym stomatologicznym. Ta druga nazwa w zasadzie odpowiada na  pytanie do czego służy i jaki ma skład. Jak zrobić i na co zwrócić uwagę?

 

Skład płukanki:

Rp
Formalini 40%

 5,0

Spiritus Menthae piperitae

 0,5

Spiritus Vini 95°

 ad 50,0 (niekiedy ad 25,0)

D.S. 10-15 kropli na szklankę wody do płukania jamy ustnej

 

Co kryje się pod Spiritus Menthae piperitae?

Rp
Oleum Menthae piperitae

5,0

Spiritus Vini 95°

 88,0

Aq. purificatae

7,0

 

Bardzo często jednak spotykam się z przepisami, które zamiast spirytusu miętowego zawierają mentol lub olejek miętowy. Biorąc pod uwagę, że olejek miętowy zawiera ok. 30-55% mentolu w oryginalnym przepisie mamy go niewiele. Czy zapis z samym mentolem jest zatem prawidłowy? Wg Farmakopei Polskiej X – tak, o ile nie przekroczymy stężenia 0,3%. Warto jednak wziąć pod uwagę to, że pacjent rozcieńcza wykonany roztwór w szklance wody i odpowiednio przeliczyć ilości. Większa lub mniejsza zawartość mentolu może być podyktowana stanem błon śluzowych jamy ustnej pacjenta. Nie można jednak z nim przesadzić, bo w wyższych stężeniach działa drażniąco. Warto więc zwrócić uwagę na dawkowanie, czy jest ono poprawne.

Wykonanie

Zakładając, że używamy mentolu (filmik) – mentol rozpuszczamy w etanolu, dolewamy formalinę i uzupełniamy wodą.
W przypadku olejku – po prostu wkrapiamy do roztworu (można to zrobić w dowolnym momencie i na koniec wstrząsnąć butelką).

Źródła:

http://www.sciagazreceptury.pl/
Farmakopea Polska III 1954 r. s. 577 – monografia szczegółowa Spiritus Menthae piperitae

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *